El 25-N i l’Hospital de Calella

Els resultats del 25-N a Calella estan en línia amb el conjunt del país. CiU i el PSC baixen, el PP es manté, ERC fa un salt espectacular, i pugen ICV-EUiA i C’s. La irrupció de la CUP es produeix algunes dècimes per sota del conjunt de Catalunya. A Calella, CiU es queda per sobre de la mitjana catalana, però perd cinc punts, fins i tot més que els que baixa el PSC. Els vuit punts que guanya ERC també estan per sobre del promig català, fet que demostra que la ciutat és més sobiranista que el Principat.

Calella ha fet un salt sobiranista els últims anys. La vitalitat de l’Assemblea Nacional Catalana posa de manifest que hi ha amplis sectors de la ciutat sensibles i dinàmics en el procés d’independència, i que aquest moviment és transversal i supera les fronteres estrictes dels partits. El messianisme tampoc no s’ha imposat a Calella, on l’Assemblea hospital,agrupa ciutadans de diverses sensibilitats i procedències. La victòria de CiU demostra que, malgrat les adversitats i la guerra bruta, és la força hegemònica, i que Catalunya no assolirà la independència si no és de la seva mà o amb la seva participació decidida.

Una altra de les conclusions d’aquestes eleccions és que el salt sobiranista del nou Parlament condicionarà l’acció del Govern en clau més social. La sortida catalana de la crisi serà més redistributiva i justa o no serà, i en aquest sentit l’èxit d’ERC i el creixement d’ICV-EUiA reforcen el discurs anti-retallades que en campanya també ha compartit el PSC.

En clau local, aquest missatge s’ha sintetitzat d’una manera molt cruel. L’Hospital Sant Jaume de Calella ha estat escenari d’actes de campanya, i s’ha presentat com una icona de les retallades i el desmantellament de l’estat del benestar i una bona sanitat pública. Ja  veurem com reorienta les polítiques en aquesta matèria el segon Govern d’Artur Mas, però vist des de Calella és preocupant que l’hospital que tant ha costat construir esdevingui símbol d’una deconstrucció del sector públic just quan el país s’ha posat en marxa per edificar l’Estat propi. No podran haver les noves “estructures d’Estat” que va prometre Mas en campanya sense la garantia de viabilitat de serveis públics com el de la sanitat i el nostre hospital.

Saül Gordillo
Periodista. www.saul.cat

03/12/2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s