No vols caldo? 2 taxes!!

El passat dilluns 17 de desembre van entrar en vigor las taxes judicials imposades pel ministre del Partit Popular, sr. Ruiz Gallardón (de qui amb ganes giraria 45 graus la darrera lletra del primer cognom…). Per no avorrir amb dades tècniques, però al mateix temps, no caure en demagògia barata, intentaré fer un exercici paritari d’explicació i d’opinió respecte al tema, a base de preguntes i respostes.

QUÈ COMPORTA I COM US POT AFECTAR? Quan un ciutadà hagi d’acudir a l’auxili judicial, dret que li reconeix l’article 24 del llibre intocable que no van votar, ja sigui en la jurisdicció civil (per exemple per reclamar una factura), ja sigui en la jurisdicció laboral (per exemple per reclamar per un acomiadament) o bé ja sigui en la jurisdicció contenciós-administrativa (per exemple per recórrer una multa), caldrà abans passar per caixa. És a dir, a banda de contractar i pagar els serveis professionals d’un advocat i un procurador, també caldrà pagar una taxa.

QUÈ POT PUJAR LA BROMA? En funció del tipus de procediment i d’escrit a presentar, pot variar, amb una part fixa que oscil·la entre 100 i 1.200.€ i una part variable que oscil·la entre el 0’25 i el 0’50% de la quantia que es discuteixi. Per tant, pot pujar un bon pessic.

AIXÒ ÉS NOU? NO. Per persones jurídiques, societats, ja fa temps que s’està aplicant, si bé cal precisar que a la pràctica afectava a societats amb gran volum de facturació. Però a més a més i per ser honest, a Catalunya, com a bons autoflageladors que som, ja es venia aplicant una taxa autonòmica des del passat mes de maig d’enguany, taxa que però, els mitjans afins ja s’havien ocupat de no publicitar ni fer-ne noticia.

PER QUÈ S’APLICA? Segurament el ministre tindrà la seva explicació, o no, però aquí el que puc fer és jo apuntar-ne la meva. La versió oficial és que ha de servir per finançar el cost de la Justícia Gratuïta, si bé cal tenir en compte que aquesta l’assumeix l’Administració Autonòmica, mentre que la taxa (aquesta darrera) és estatal.
Més enllà de la versió oficial, pot semblar que es vulgui reduir el volum de litigiositat, fer baixar la muntanya d’expedients acumulats per la manca de recursos humans i infraestructurals, a base de limitar i dificultar-hi l’accés. Una cosa així com privatitzar la Justícia, però no em feu massa cas, que ja se sap que aquest tipus de governs mai pensen en privatitzar i molt menys fer-ho per beneficiar a alguns pocs, curiosament afins a ells.

Si la sentència que resolgui un procediment, per exemple a Arenys de Mar, no et satisfà i vols poder acudir a la revisió que puguin efectuar els Magistrats de l’Audiència Provincial de Barcelona, hauràs de pagar d’entrada 800.-€ de taxes. Això és el que jo entenc per limitar i dificultar. Això és el que jo entenc per modelar l’Administració de Justícia al gust d’uns pocs privilegiats.

I tot això, ja es liquidi des de Madrid o es liquidi des de plaça Sant Jaume, que també n’hi ha prou d’hipocresia.

Jordi Masnou i Ridaura
Advocat. Regidor de Pineda de Mar

07/01/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s