Sistemes gallinacis
Els galliners són delicats sistemes socioeconòmics.
Sí, ja sabem que qualsevol es veu amb cor d’arreplegar quatre fustes, tres cargols i un pot de cola blanca i perpetrar -ne un; però això només certifica que hi ha galliners i gallineren.
Als països del nord, on els hiverns són de debò, un habitacle per plomàcies s’ha de muntar a consciencia perquè, d’altre manera, les gallines poden acabar convertint-se en glaçons d’aviram amb potes.
En canvi al sud fins i tot si no és estiu quasi tota cuca viu i amb un cordill per aquí, un somier vell per allà i un plàstic usat d’hivernacle, ja es pot condemnar unes quantes plomàcies a un aixoplug peremptori, a un gúlag avícola.
Però el marc urbanístic és només un factor, tot i que significatiu, a tenir en compte en el desenvolupament d’una societat gallinívola equànime i justa.
Unes relacions político-socials, de confiança, entre el col·lectiu proletari-ponedor i l’avicultor-líder marquen la diferència entre els galliners avançats i aquells altres en vies de desenvolupament, per no dir-ne directament tercermundistes.
Les esmentades característiques del galliner, forçosament incideixen en el benestar, l’equilibri psíquic i finalment en la realització professional i personal de les gallines.
Perquè aquestes, pregonament dins de la seva psique col·lectiva, volen creure en la justícia universal, en que hi ha un sentit a les seves rutines diàries que transcorren entre el ponedor, l’abeurador i el femer on graten i remenen.
Però si per culpa de la mala gestió avícola, la gallina (ésser sensible i intuïtiu) veu trastocades les seves creences político-cosmogòniques, el resultats poden ser demolidors.
Perduda la confiança, les ponedores trenquen la seva cohesió social, degraden les relacions entre elles manllevant-se els ous per sotamà, defraudant el recapte diari i malfiant-se, o directament conspirant contra l’avicultor en una espiral difícil d’aturar. Les més afortunades salten la tanca per emigrar a galliners germànics o britànics (molt preuats també pels seus valors arquitectònics i socials) a la cerca d’un millor paller.
Més d’un avicultor ha acabat malament al crit rebel de:
-”La gallina diu que no, visca la revolució!”
Cal parlar clar i fort davant dels darrers rumors i moviments inquietants que s’observen darrerament en el nostre galliner. Ens hi va el futur i el dels nostres pollets, si no volem que acabin escatainant lluny dels seu niu.
Prou sé que hi ha qui diu que tot plegat només es tracta de relacions de producció i de lluita d’espècies. Però encara hi ha lloc per l’esperança si es fa net al nostre galliner i el pagès ens demostra realment que no només està interessat en els nostres ous.
Atentament,
Una gallina esvalotada
Xavier Cáliz
www.dinots.cat
22/02/2013
Crec que hi ha un càrrec dins el prolífic galliner que has oblidat, el capó. És aquell esser que creu tenir una existència superior a la resta de l’aviram. Dins els seus deliris hi ha el fet de haver-se tret de sobre l’accent, creien-se realment “il capo”. Quant el galliner es tercermundista cal la feina feta per aquest personatge, posa ordre, manté la corrupció necessària i quan la cosa s’envà de mare, i aquest punt el desconeix de forma completa, s’avança el Nadal i coll a terra. Un altre capó ufanós i orgullós es dirà a si mateix que allò altre no li passarà a ell..
L’avicultor no el votem mai, això sí, li paguem les seves factures.. de l’aigua, gas, electricitat, comissions bancàries, etc