Calella is diferent ?!

Fa unes setmanes, en un programa de ràdio d’una emissora local d’una ciutat del Maresme, on vaig anar per una entrevista professional, al final de la mateixa, la presentadora em va dir, “què feu a Calella, que sempre hi ha coses?” en relació a les diferents activitats que es fan al llarg de l’any. La resposta que li vaig donar va ser que és una ciutat molt activa, amb persones amb iniciatives i que amb el turisme resulta normal programar activitats…, en fi, una resposta per sortir del pas!

Però arribat a casa, no vaig poder estar-me de preguntar-me a mi mateix si la nostra estimada vila és realment diferents o no en relació a la resta de poblacions veïnes. La veritat és que no conec suficientment bé què fan els nostres veïns, tot i que em consta que tant a Pineda com a Santa Susanna, es fan moltes coses i que Malgrat no es queda gaire enrere. Però sembla que Calella té la imatge d’oferir una programació molt extensa. I, certament, és així. No hi ha setmana que no hi hagi alguna activitat o altra. O són les entitats culturals, esportives i cíviques del poble qui organitzen alguna cosa, o són empreses locals o de fora qui organitzen activitats. I és cert que el fet de ser una ciutat turística ajuda força a que es facin esdeveniments i activitats diverses. Milers de persones acaben passant per Calella en caps de setmana, sobretot, o setmanes senceres realitzant alguna activitat.

A mi m’agradaria pensar, deixeu-me ser creatiu, que és que a Calella hi ha persones amb iniciativa, empenta i ganes de fer coses. Des de petit –i ja en porto 53 d’anys vivint a Calella-, he vist com no es parava d’organitzar festes, festivals, celebracions culturals, esportives, cíviques, polítiques, turístiques, etc… i, d’això n’estic convençut, ha estat així perquè hi ha hagut calellencs amb molta iniciativa i un parell de col…, per invertir, arriscar i aventurar-se a tirar endavant negocis i propostes molt variades. Hi ha hagut grans innovadors, promotors i visionaris que han donat a Calella reconeixement, fama, popularitat i ser coneguda com una ciutat amb empenta.

I aquest dinamisme no para. Ara que la crisi apresa de valent, continuen apareixent noves persones i empresaris que segueixen aportant noves propostes d’activitats, siguin fires, festivals, esdeveniments esportius de primer nivell (o de qualsevol nivell), apareixen noves propostes d’activitats…, en fi, que malgrat la que ens està caient a sobre, Calella continua encapçalant el rànquing de ciutats amb iniciativa…, i això és bo per la ciutat.
La meva reflexió continua pel camí de la memòria i passen pel meu cap diferents noms de persones que al llarg de la nostra història local, han estat protagonistes de tots els canvis profunds que s’han produït. Els Teixidor, els Vila, els Villegas, els Pera, els Casals, els Cardona, els Llobet, els Saula, els Bagó…, en fi, segur que em deixo noms, però també segur que tots els tenim al cap…, homes i dones que han aportat riquesa i reconeixement a la nostra ciutat. I també tinc molt clar tot el què han aportat centenars de persones que, des del silenci, la humilitat i el voluntarisme…, han fet i aportat molta creativitat al llarg dels anys a la nostra ciutat. Persones i entitats, es clar. Qui no valora tot el què han fet –i fan-, entitats com l’Agrupació Sardanista, Foto Film, Pa, Vi i Moltó, St. Quirze, Penya Blaugrana, Penya Solera, la Gent del Barri de Pequin, els Amics de l’Hospital, els del Handbol, els del Tennis Taula, els del Futbol, els de l’atletisme,.., i tantes altres entitats!!!

Calella ha estat i és el què és, mercès al seu teixit humà, associatiu i empresarial que té. Homes i dones amb il·lusions, bones idees, imaginació de sobres, agosarament per trencar estereotips i llançar-se a l’aventura de ser creatius i emprenedors.

Si em tornen a preguntar si Calella “is diferent”…, els respondré amb un SÍ majúscul!!! Calella és una ciutat viva, molt viva, que té la sort de comptar amb persones i entitats privades que s’estimen la ciutat, que se senten orgullosos de ser-ne els protagonistes de la seva història i que volen continuar essent-ho.

M’agrada pensar que aquesta empenta que té Calella ha de continuar en els anys futurs. De fet, si es continua amb aquesta vitalitat i emprenedoria, estic convençut que també podrem encarar el futur amb esperances molt engrescadores. I que sortir de la crisi serà més fàcil, perquè es mantindran llocs de treball que, sense cap mena de dubte, sense tantes activitats ja s’haurien perdut.

Mireu, al final d’aquesta reflexió penso que tots els calellencs ens podem sentir orgullosos de la nostra ciutat i del seu dinamisme…, som, com ho diria…, diferents!!!!

Josep Basart
Professor, assessor i empresari. Ex-Alcalde de Calella

21/05/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s