Roger Subirana a Calella

Sense cap mena de dubte això seria un gran titular en un món normal i que no estés capgirat del tot com l’actual. Roger Subirana a Calella.

Fem unes quantes passes enrere per posar context al titular. L’any 1998 vaig crear un pàgina web que va arribar a ser punt de referència a nivell mundial i llatí (el web era en castellà) i estava dedicat íntegrament al so en alta fidelitat de referència o, utilitzant el terme més comú en anglès, High End. Per explicar què és això i en poques paraules, podríem definir-ho com la Fòrmula 1 dels equips de música domèstics. Anys després vaig crear la primera publicació en format PDF dedicada al mateix tema però amb una visió més global del fet musical. Vaig entrevistar entre d’altres a un locutor de ràdio especialitzada, un lutier, un neuròleg especialitzat en psicoacústica, un enginyer de so, un dissenyador de l’IQS de renom internacional que havia elaborat un previ de fono, un constructor de caixes acústiques de màxima qualitat i a un compositor, de nom… Roger Subirana.

Us garanteixo que tots els personatges que he mencionat abans tenen un gran prestigi tant a nivell nacional com, en alguns casos, internacional més que remarcable; però només un pot passar a la posteritat.

Tinc l’honor que la nostra relació va superar la simple trobada i va esdevenir una amistat tant amb ell com amb la seva dona, que en alguns temes hi posa la veu. La nostra trobada va iniciar-se precisament quan acabava de publicar “Point of no Return” (Punt sense Retorn) i alguna cosa així es podria dir sobre la meva manera de gaudir la música més actual en el temps, però del tot intemporal, que ell crea.

En Roger desconeixia el High End i el vaig entrar de cop dins un nou món com a compensació del molt que havia aportat a la meva concepció musical. El deliri sonor va arribar amb Shedneryan. És una composició de 60 minuts, de la que vaig viure la seva evolució minut a minut a casa meva. Cada cert temps m’enviava un cd amb la feina realitzada fins aquell moment i jo, a través del meu sistema musical, li comentava la meva sensació respecte al tema acústic i possibles correccions sonores. Realment això és més senzill d’explicar que no pas de fer. Quan la feina estava propera al final vam tenir una tarda intensa a casa escoltant i comentant el resultat final i d’altres possibles modificacions que ell mateix interioritzava. Totes les notes les duia al cap, l’equalització sonora la duia al cap. Els fulls varen quedar blancs, tal com havien arribat.

Elogiar a un amic en la seva presència normalment ho fem tots. Elogiar-lo en absència és quan té més mèrit el fet florejat. En un món normal l’art descomunal d’aquest artista català i de repercussió mundial tindria més volada. Amb seguidors de la seva música a tots els continents, ha donat paraula sonora a un anunci d’una marca internacional de cosmètica asiàtica, les seves descàrregues a les webs musicals com Jamendo sumen milions, les seves portades són creades ex-professo per artistes que dediquen un munt d’hores per crear allò que estigui a nivell d’en Roger i, com es lògic, dins l’univers Creative Commons, de forma lliure.

Roger Subirana a Calella. A casa meva, a la meva vinya fent una barbacoa. Volia deixar-ne constància escrita per al futur, perquè quan algun escriptor es documenti sobre aquest geni trobi material que el relacioni de forma fefaent amb Calella i potser, de pas, amb mi.

http://rogersubirana.com/
https://www.facebook.com/roger.subirana?fref=ts

Josep Busquets
Cultivador de bytes, punts i herbes

12/06/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s