Les parles de la península Ibèrica

Fent servir els mateixos criteris “científics” que els prohoms (i prodones) del PP utilitzen, a banda dels “seus” experts lingüistes, puc afirmar, sense cap mena de dubte i amb criteris de màxima objectivitat, que a molts territoris de l’estat espanyol no es parla castellà.

M’explico. A la zona de l’oest, s’hi parla l’extremeny, que beu de les arrels prehistòriques més profundes, ja que al segle –VI, ja es parlava un llenguatge d’arrel ibèrica que, posteriorment, es va veure enriquit amb llengües centre europees i amb algunes aportacions del portuguès –que com tothom sap, no prové exactament d’una llengua llatina, sinó que és una barreja de l’atlàntic i el basc. A la zona sud de l’estat, es parla l’andalús, que beu de les mateixes fonts que l’extremeny, però amb les importantíssimes aportacions de l’àrab que durant 8 segles va ser llengua predominant a la zona sud de la península ibèrica. Cap a l’est, hi podem trobar els territoris que parlen en murcià, que tenen molt a veure amb les aportacions de fenicis i grecs i no res amb les aportacions del castellà central o messetari. I ja en tenim tres, de moment, de nous idiomes peninsulars. Però aquí no s’acaba el tema. A la zona central de l’antiga Iberia es parlen encara dos idiomes més, el castellanoleonés i el castellanomanchego, que tenen elements en comú, però el primer ha rebut importants aportacions del càntabre antic i el segon de l’àrab i del romà –que no era llatí, sinó una variant ibèrica que es va desenvolupar independentment del llatí romà. I ja en tenim cinc!!

Encara podem afirmar, sense cap mena de dubte, que a la part pirinenca tampoc es parla castellà, sinó un nou idioma que es pot anomenar aragonès, ja que troba el seu origen en els dialectes tribals que es parlaven en els territoris muntanyencs de la zona del Pirineu central i que posteriorment es varen barrejar amb el Lapao i alguna variant de la llengua d’oc, d’origen franc. I ja en tenim sis.

Vist el tema, la pregunta que ens veiem en la obligació de fer és, i on es parla castellà? Pels estudis rigorosos dels nostres experts consultats, el castellà o espanyol només es parla, de fet, i fruit d’una anàlisi científica contrastada cada dia en mitjans de comunicació de total solvència, com Tele Madrid o en el canal 13, a la zona central de la península, això és a Madrid i territoris annexes en uns 200 quilòmetres aproximadament.

Probablement, aquesta descoberta sorprendrà a més d’un lector o lectora, però no cal estranyar-se en absolut. Reitero que aquestes conclusions són fruit d’un treball molt rigorós, que han realitzar diversos experts del món de la faràndula, que per sort, no tenen res a veure amb experts del món de la lingüística que, com tothom sap, són persones poc qualificades per prendre decisions sobre temes tant importants, com l’estudi vinculat a l’origen i procés d’evolució de les diferents parles que es poden trobar al territori ibèric. Aquest estudi beu de les mateixes fonts que aquells que han determinat que a València no es parla català o que als territoris de la Franja de Ponent tampoc es parla aquesta més que mil·lenària llengua.

Amb aquest escrit només desitjo posar una mica de llum en un tema molt complexa i delicat que només té per objectiu facilitar a tota la ciutadania un coneixement rigorós de la realitat lingüística dels diferents territoris de la pell de brau, en paraules del poeta.

Esperant haver ajudar a aquesta necessària clarificació sobre el que es parla i com ho podem anomenar, només puc desitjar que algú ens reconegui tant noble aportació a la veritat de la nostra situació històrico-social amb un premi Príncep d’Astúries com a mínim, de qui tothom sap i reconeix la seva objectiva solvència a l’hora de determinar qui es mereix un reconeixement com cal.

I com ens agrada dir en català, “què Déu hi faci més que nosaltres”.

Molt cordialment (versió en Lapao i en valencià).

Josep Basart Pinatel·li
Professor, assessor i empresari. Ex-Alcalde de Calella

19/07/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s