Patrimoni, història i xarxes socials

Al fil de dos dels darrers posts del @saulgordillo, avui parlaré de patrimoni, història i xarxes socials. O de com les dites noves tecnologies poden fer-nos revalorar (bonica paraula que sorgeix amb la fal·lera del reciclatge i que en el món empresarial és, habitualment de manera dissortada, sinònim de refregit) el nostre entorn històric i patrimonial.

Fa escassament un més es posà en marxa una proposta que combina aquests tres elements per fer-nos estimar una mica més el nostre entorn, tant el natural com l’urbà —de fet l’@eudaldcarbonell, l’home del salacot, ens diu que l’entorn urbà és el medi natural dels humans. I Carbonell també ens diu que la tecnologia, el seu ús, és el que ens defineix cada cop més com a humans, allunyant-nos de la resta de primats superiors.

La proposta té per objectiu (re)descobrir el patrimoni i la història d’una sèrie de pobles del Maresme (ara ja estan treballant altres localitats, del Maresme Centre i de la Selva Marítima, de cara a la tardor), perquè només allò que es coneix es respecta i només s’estima allò que es respecta. I tot això sota un nom prou interessant: GuidedPhotoWalk; així en anglès.

En anglès perquè també es vol implicar el visitant d’enllà de les fronteres. Ja està bé anar a Barcelona, a Montserrat i a veure el Dalí i tota a pesca, però és que la història de proximitat, per fer un símil amb la filosofia de la cuina lenta i de proximitat, té força coses per oferir. I algunes coses, fins i tot desconegudes pels mateixos locals, els habitants de les respectives viles.

Tot això, dit així, està molt bé i… té el problema que queda molt romàntic!! Tots ho hem pensat o dit o clamat al vent; alguns fins i tot fa temps! Però… i si ho vestim amb les eines de comunicació, o millor dit de propagació, de que disposem actualment per fer-ho conèixer abastament i fer que tots, tant els locals com els visitants, descobreixin i aprenguin a estimar els llocs on viuen o passen les vacances? I aprofitar l’oportunitat per publicar les imatges a les xarxes socials, explicant la vivència o l’anècdota, el què hom realment s’acaba emportant a casa i que, a tots ens ha passat, fa somriure realment en tornar a veure el recull d’imatges…

La gràcia del GuidedPhotoWalk és, doncs, la de proporcionar una vivència única i, a través d’aquesta, intentar donar més presència als comerços locals, davant un tipus de turisme diferent del de sol i nit i que no sap res del poble on dorm i va a la disco. I també intentant donar una nova perspectiva als que vivim en aquests pobles costaners, privilegiats no només en tranquil·litat i clima… I tot això simplement barrejant elements que ja existeixen en altres llocs, però d’una forma única, especial, diferent.

Al cap i a la fi, estar orgullosos del nostre entorn és una mostra de la nostra estima pels nostres ancestres, però també una mostra del respecte que tenim pels que vindran darrere nostre… No cal ser Patrimoni de la Humanitat per fer conèixer unes pedres i que tots, propis i aliens, les respectem tal com es mereixen els que les hi van posar.

Si hi feu una ullada, segur que us pica la curiositat! No us n’esteu, pot fer mandra que el web estigui en anglès, però també podeu saltar als seus canals socials i mirar i remenar i, si penseu que val la pena, fer un m’agrada i compartir-ho!!

Jordi S. Guzmán i Conesa
Filòsof i docent
Theoreín: Bloc de filosofia

01/07/2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s