Internet ens fa més estúpids?

Els tòpics que es repeteixen massa sovint, acaben molestant. I encara molesten més si no són certs. Per desmuntar-los, no n’hi ha prou amb intuïció i bona fe; calen uns arguments sòlids per desacreditar-los, o millor encara, un fonament científic…

Fa temps que justifico la meva manca de memòria en favor d’una certa habilitat online:chrnegreflmnc

–  “No saps on està tal lloc o tal altre?!” – em retreu el tertulià anònim.
–  “Doncs no n’estic segur, però puc descobrir-ho ràpidament! Només em cal Internet.” De fet, en qüestió de minuts, no només li puc dir exactament on està, sinó com arribar-hi, quant ens costaria fer el trajecte i una llista de restaurants i activitats recomanades.
– “Moltes maquinetes, però no saber això, Déu n’hi do!” Llavors arriba l’argument estrella del tertulià anònim, la mare de tots els ous, la divinitat feta paraules: “Això és cultura general!”
– ”Clar, això d’Internet no és cultura… de fet, ens està convertint en estúpids, oi?” I aquí és on perdo la partida, on em mancaven els arguments demolidors…

Si sou dels qui teniu la intuïció però us mancava el fonament científic (com un servidor), us cito alguns arguments que us ajudaran a  corroborar la vostra resposta negativa al tòpic: “Internet ens fa més estúpids?”

 • Des de que tenim Internet, els resultats de les proves de Coeficient Intel·lectual han millorat, tan a nivell individual com de grup.
 • Una de les propietats més extraordinàries del cervell és la seva plasticitat, la seva capacitat d’adaptar-se als canvis.
 • S’ha demostrat que la nostra memòria està canviant. Ara recordem millor procediments que dades. Sembla que el nostre cervell s’està adonant que tenim accés a Internet a qualsevol lloc i moment; ara es preocupa més de recordar els procediments per accedir a les dades que de les mateixes dades.
 • La nostra capacitat d’atenció s’està reduint, però estem augmentant la velocitat amb que ens centrem en un tema, en que focalitzem l’atenció.

Aquestes i altres dades citades al text estan extretes del podcast “El caparazón” de la Doctora Dolors Reig titulat: “Inteligencia Aumentada en Internet”. Temps enrere, un tal Sòcrates, ja va manifestar a un tal Plató la seva por a perdre la memòria davant l’aparició de l’escriptura… Segons Internet no els va anar tan malament…

(*) Fotografia original de Xavier Cáliz

Christian Negre i Walczak
Alumne crònic – www.applejux.org

16/08/2013

5 thoughts on “Internet ens fa més estúpids?

 1. No ens fa mes estúpids, però sí mes dispersos. Les fonts d’informació han canviat (quan fa que no obriu una enciclopèdia o un diccionari?) i estem donant per bo tot el que ens arriba de la xarxa, quan no és de cap manera cert que ho sigui! Però, finalment, balanç positiu amb la sensació de ser, si ho volem, , protagonistes d’uns gran canvis en l’ informació. i en la vida mateixa..
  Els que de joves hem viscut els 60 i vivim els moments actuals, som , sens dubte, uns privilegiats!

  • Els diccionaris no gaire, però a les enciclopèdies i sobretot als llibres de text escolars també hi havia i segueix havent-hi errors. Crec que cal desenvolupar una competència crítica davant les fonts d’informació, tan ara com abans. La diferència és que abans eren poques en mans d’una minoria i ara són moltíssimes i estan a l’abast de molta més gent.

 2. Estic d’acord en el fons de l’article, però la pregunta que em faig és quin és el mínim de coneixements d’aquesta cultura general que cal tenir. Perquè el que tinc clar és que se n’ha de tenir. Posaré un exemple seguint el fil del teu argument, si algú et diu “On és el canal de Suez?”, una resposta válida seria “No ho se, però en una ràpida consulta a internet t’ho dic”. Però, i si no m’ho pregunten? És a dir, avui mirem les noticies i veiem el que está passant a Egipte. En cap moment el periodista menciona on és el canal de Suez ni la seva importancia geopolítica i econòmica. Però si vols entendre el món més val que ho sàpigues, ningú et dirà que ho busquis a internet.

 3. Retroenllaç: applejux.org: analogue multimedia - Internet ens fa més estúpids? - dia a dia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s