De Polònia a Polònia

Una persona de Polònia ha rebut el llibre “Catalonia Calling. El món ho ha de saber”. Un dia vaig entrar a la pàgina “www.elmonhohadesaber.cat” per afegir-me a la campanya de micromecenatge que té la sana intenció d’explicar “que Catalunya té mil anys d’història i que el desig de ser lliures ha perviscut després de la derrota de 1714”. Los caballeros teutonesTambé amb el propòsit de contribuir “que la societat civil catalana pugui fer arribar aquest missatge al món”, concretament a “les 10.000 persones més influents” (segons les paraules que usa la revista “Sàpiens”, promotora de la campanya).

Que m’hagi tocat enviar el llibre a una persona de Polònia és purament casual, fruit d’un procés aleatori i automàtic d’assignació. Però aquest fet atzarós ha tingut la virtut de transportar-me al temps en què, encara infant, vaig tenir els primers coneixements concrets d’aquell país (a part de saber-ne el nom i la localització geogràfica). Era l’època de la transició de la dictadura a la democràcia i de la recuperació de l’autogovern de Catalunya.

Aquells anys l’editorial Bruguera publicava en format de còmic adaptacions de novel·les dins d’una col·lecció anomenada “Joyas literarias juveniles”. Jo n’era un entusiasta lector. El meu avi Antoni, que tenia una pollastreria al número 72 del carrer de Sant Pere, em donava, cada setmana, a la botiga, uns pocs diners. Jo anava de seguida cap a la papereria Valls, davant del col·legi Lestonnac. Era un trajecte curt, des de poc més amunt de la cantonada de Sant Pere amb Bruguera fins a poc més amunt de la cantonada de Sant Pere amb Sant Antoni.

Dit en llenguatge col·loquial, caminava cap a “Ca l’Encarnita”, que era davant de “les Monges”. M’ho gastava tot per comprar un còmic de les “Joyas literarias juveniles”. Me’l llegia amb fruïció. Un dels exemplars que més recordo és “Los caballeros teutones”, adaptació de la novel·la de l’escriptor polonès Henryk Sienkiewicz (el mateix autor que va escriure la molt coneguda “Quo vadis?”). Explica una història d’aventures i d’amor a la Polònia medieval, quan l’ordre militar dels cavallers teutons dominava una part del país fins que va ser derrotada a la batalla de Grunwald el 1410. El fons de la novel·la és un al·legat a favor de la llibertat del poble polonès.

D’aquells anys també recordo, i conservo, llibres editats perquè el públic infantil i juvenil conegués la història de Catalunya i fos conscient que el nostre país sempre ha tingut ànsia de llibertat i d’autogovern: “Viatge per la història de Catalunya”, de Maria Novell (1975); “El govern dels catalans: la Generalitat”, d’Oriol Vergés (1978); “Història de Catalunya”, de Joan Soler, basat en un llibre de la dècada de 1930, amb les magnífiques il·lustracions originals de Josep Vinyals (1978); “Història per a nois i noies”, de Jaume Vicens Vives i Enric Bagué (segona edició, 1978); “La història que en Roc Pons no coneixia”, de Jaume Cabré (1980); “Breu història de Catalunya” en còmic (tres volums: 1979, 1980, 1981).

El llibre “Catalonia Calling. El món ho ha de saber” m’ha fet reviure la lectura d’aquests altres llibres d’uns anys (per a mi el final de la infància i l’inici de l’adolescència) en què, emocionalment i també intel·lectualment, vaig unir el meu destí amb el del meu país, Catalunya, per sempre. Crec que també ho va fer molta altra gent de la meva edat, cadascú a la seva manera. Totes aquestes persones de la meva generació, afegint-hi les de més edat que ja llavors duien els país al cor i al cap, i sumant-hi les més joves que s’hi han anat incorporant, configuren la majoria social que farà possible el canvi històric més important i decisiu des de 1714. Serà un canvi alliberador que posarà fi a 300 anys de submissió, la major part del temps imposada amb mètodes ferotges, i en alguns breus períodes administrada amb alguns edulcorants. S’acabarà, per una raó molt simple: no tenim por. No temem el futur: l’esperem i alhora el construïm amb procediments escrupolosament democràtics.

De Polònia a Polònia. Un còmic del 1979 ambientat en un episodi de la història polonesa: “Los caballeros teutones”. Un llibre enviat el 2013 a Polònia, a una de les 10.000 persones més influents del món: “Catalonia Calling. El món ho ha de saber”. I un procés: des de la recuperació de l’autogovern fins al nou horitzó de la llibertat nacional completa.

Joaquim Costa
Ex-cap de redacció de la revista Estela de Calella

02/01/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s