De desitjos, pors i altres paraules de les que no sé gaire res

Els desitjos ens fan ballar, ens mouen i ens remouen i fins i tot algun dia, van i ens commouen. Som vulnerables al dolor, a la ferida i també al record. Ballem entre desitjos i pors. Al final som nosaltres, són les nostres peces, el que ens defineix i ens construeix i el que ens motiva, i també ens destrueix. I busquem maneres d’escapar perquè ser conscient de les pròpies pors… espanta.

Un dia, una senyora propera i sàvia va dir que ens fixem en allò dels altres que més té a veure amb nosaltres mateixos. No hi ha mai aigua clara quan desitgem, el desig fluctua, va i bé. I no parlo de desig de pa amb nocilla (o potser també), em refereixo a un desig que impedeix que jo faci una cosa tal com la voldria fer o un desig que em posa just al punt contrari al que creia que volia ser. Un desig que impedeix… pot sonar contradictori, però a aquestes alçades ja sabem que sovint pensem una cosa, en diem una altra i n’acabem fent una tercera. Per complicar-ho encara una mica més, sabem que no només tenim desitjos d’esperança, amor i coses de colors. A vegades els desitjos són obscurs i perversos, aparentment incoherents i que ens porten a actuar de maneres que després no ens sabem explicar. A vegades, neguem rotundament qualsevol desig que tingui a veure amb el que ens motiva de debò, negant també d’aquesta manera, una part concreta de nosaltres mateixos (també hi ha qui ni sap que té desitjos). Però cadascú fa amb els seus desitjos el que pot, o el que sap o el que vol.

Fa cosa d’un parell d’anys, dins el trepidant context estudiantil que vaig viure, parlàvem de la repetició. De quina manera repetim i repetim maneres d’actuar, de pensar, patrons apresos, transmesos, que no ens hem qüestionat, i als que defensem dient que “som així”. Són patrons confeccionats per nosaltres mateixos o responen a desitjos d’altres persones? (Jo no ho sé, cadascú es sap les pròpies talles, i jo només sé i puc parlar del que té a veure amb mi). Ens preguntàvem també si és possible que les repeticions siguin intents per mirar de fer les coses d’una altra manera. Repetir i repetir i repetir fins a sortir d’aquella manera de fer. No ho sé, però accepto que és possible, com també accepto que potser no se sap fer d’una altra manera, i per això es repeteix. Repetir pot ser també una manera de negar, negar una possibilitat diferent a la que ja tinc. No i no i no… he d’admetre que la rotunditat d’aquest “no” (tan impulsiu a vegades) em fa rumiar.

Ballem entre desitjos, som carn d’imperfecció. A vegades tinc davant persones que em motiven (que em connecten amb la compassió o potser amb la violència), i a la vegada també noto que hi ha elements que em creen distorsió (com puc voler bufetejar aquesta persona que m’estimo tant? Com és que segueixo volen-te abraçar després de tot el mal que m’has fet?). És un instant, una reacció immediata, potser alguna cosa relacionada amb l’instint, o potser amb el desig, o amb la por, o amb tot plegat. Tant és, el cas és que així actuem i en això es basen les nostres accions i reaccions.

I trobo maneres d’escapar del veí perquè és molt pesat (però és que resulta que també em fa posar vermella), excuses per no fer front a aquell amor que tant em motiva, o mandra d’anar a aquell lloc on sé que seria feliç (m’agradaria molt i m’hi voldria quedar a viure i això és més del que podria acceptar la meva tranquil·litat actual). I por a tenir més por i desig de ser més desitjats. No es tracta d’escollir, es tracta de conviure amb tot una mica, en contradicció, en ambivalència, amb por al desig i desitjant tenir por. Ballem contínuament, és així perquè “som així”… perfectament imperfectes i desitjant ser desitjats.

Salut.

Neus Arimany
Paraulista activa. News Arimany

19/02/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s