Rogamos Empujen Nuestros Ferrocariles Estropeados

Ja em perdonareu l’acudit dolent, però quan érem petits l’acrònim de l’empresa de transport per tren era un motiu de joc lingüístic, i el títol d’aquest escrit era, segurament, un dels més populars (n’hi havia d’altres, com “Rusia Es Nuestra Futura Esperanza”, però aquest era d’ús més restringit). La història d’aquesta companyia (“Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles”, aquesta sí que sí), fundada pel règim franquista el 1941 recollint i unificant tota una sèrie de petites companyies i itineraris, la majoria dels quals desapareguts amb motiu de la guerra, i actualment propietat encara de l’Estat, depenent directament del Ministeri de Foment, és la història del desencontre entre el seu plantejament i la realitat dels fets; fa uns anys, en compliment de les directives europees, es va partir en dues: ADIF, que és la propietària a nivell de l’Estat de les infraestructures ferroviàries, i Renfe Operadora, que explota el negoci del transport pels ferrocarrils. L’any 2009 una de les àrees de negoci del ferrocarril, la gestió del servei de Rodalies localitzades a Catalunya, va ser traspassada a la Generalitat.

El transport per tren al Maresme i les connexions amb les capitals equidistants de Barcelona i Girona ha estat, a part de la primera línia de la història del tren a Espanya (Barcelona-Mataró, 5 d’octubre de 1848) fonamental pel desenvolupament de la comarca i el medi de transport més popular, sostenible, net, barat i ràpid. He dit ràpid? Bé, depèn… Històricament, els retards de la Renfe han estat un lloc comú en la memòria col·lectiva dels maresmencs (avui plou, avui fa vent, avui fa molta calor, avui algú s’ha tirat al tren…) per no parlar dels horaris irracionals, dels combois reduïts, de les vagues, oficials i encobertes i de la inestimable amabilitat del personal. Als darrers tres anys, per motius laborals (encara hi ha algú que agafa el tren per gust?) m’he vist obligat a fer-ne ús gairebé diari; i recollint dades de la puntualitat, m’ha sortit aquest gràfic.

renfe

Fitxa tècnica:
Mostra: 50 viatges, indiferentment dels trajectes Calella-Barcelona Plaça de Catalunya, Barcelona Plaça de Catalunya-Calella i Barcelona Plaça de Catalunya-Arenys de Mar
Lapse temporal: des del 28 de febrer al 29 d’abril de 2014
Mitjana:   4,92 minuts
Mediana: 4
Moda:       1
Minuts acum.: 246
Màxim:   23
Mínim:   -2

Joan Flores Constans
Je dis ce que j’en sens

13/05/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s