Gershwin: Rhapsody in Blue

Obertura en blanc i negre, focs d’artifici davant Manhattan. És el primer que he vist en sentir les primeres notes, els primers acords.

De teló de fons, enfrontant-se a tota aquesta declaració de principis, un ogre calb i afrós. Com els homes grisos de Momo, de Michael Ende —un autor ben contradictori: també va escriure la coneguda Història interminable!. Necessitat de transcendència!—, que robaven temps dels que feien les coses més ràpid per estalviar-lo en un banc que resultava ser erm. Com a agreujant, encara, un sol mot: Wert!

Mentre ens feien la presentació de Cantània, una cantata en la què avui en duien a l’escena de l’Auditori vora de 800 escolars i que enguany arriba a la XV edició, amb tot el treball que l’acaba fent realitat, abans de sentir Gerschwin ja s’ha començat a dibuixar la malagradosa cara de Wert, traient el nas per darrere l’escenari.

Nanos de diferents edats que han hagut d’aprendre unes cançons amb diferents tipus de ritme (rock, jazz, reggae…), a coordinar moviments, amb un enregistrament musical que avui han escoltat en viu per primera vegada i, un cop dalt l’escenari, s’han hagut de deixar guiar per una directora i una escenògrafa, tots ben conjuntats malgrat que era el primer cop que tots plegats es trobaven.

Esforç, aprenentatge, ritme, parla (vocabulari, text, idioma), moviment…. Tota  una sèrie de principis o “valors” que, després de 25 anys, una llei sense cap valor educatiu es vol carregar.

Però no només tota aquesta tasca oculta ha permès dur a terme l’edició actual de la Cantània, sinó que també hi eren representats. L’objecte de la XV edició ha estat la “Rambla Llibertat”, un barri que és un model de tolerància, de convivència, d’escolta i actualització de la tradició…

L’atemptat de la LOMQ és, doncs, doble, i per tant hem de ser doblement obstinats a l’hora de fer front a l’estultícia imposada a cop de doctrina aliena…

Ens calen unes alforges més grans, per suportar un ase tan gros!

Jordi S. Guzmán i Conesa
Filòsof i docent
Theoreín: Bloc de filosofia

20/06/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s