25 anys del Consorci de Normalització Lingüística

El Consorci de Normalització Lingüística és un nom complicat. Consorci? Normalització Lingüística? Ajuntaments? Generalitat? Sona a massa institucional, a administració pura i dura. Però darrere del CNL hi ha un projecte essencial per entendre, per exemple, la premsa comarcal dels darrers 25 anys. Centenars de publicacions s’han corregit lingüísticament gràcies als treballadors, als professionals del Consorci.

Durant nou anys vam publicar mensualment una revista a l’Alt Maresme, ‘Repòrter’, que va merèixer algun premi i el reconeixement d’una part influent de la comarca. Aquella revista va arribar a quioscos i domicilis amb una qualitat destacable gràcies a un dels treballadors del Consorci, en Josep Ferrer Costa. Des del seu despatx de l’Ajuntament de Pineda de Mar, en Josep Ferrer va fer una feina sensacional perquè materials i publicacions com ‘Repòrter’ sortissin al carrer amb un nivell de català excel·lent.

Per a mi, doncs, el CNL és en Ferrer, la seva professionalitat i atenció permanents. I anys abans, potser als inicis del CNL, la figura de Francesc Grau, amb la revista local ‘El Nunci’, que coordinava i corregia des de l’Ajuntament de Calella. De la lleva del biberó i l’exili interior a fer de professor de català i corregir publicacions com ‘La Tralla’ i ‘El Nunci’. El CNL són ells, i tants d’altres que no conec. Bona gent al servei d’una llengua, d’una cultura i d’un país.

Saül Gordillo
Periodista. www.saul.cat

06/08/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s