… I si no som independents, què?

Tot i que no m’agrada fer política ficció, per un moment, m’agradaria reflexionar sobre què passarà si no assolim la independència de Catalunya. No parlaré de tot, només de quatre qüestions.

Questió 1: la llengua.

No crec que m’equivoqui gaire en afirmar que el govern espanyol, sigui del PP o del PSOE, tardarà més o menys temps, però anirà atacant la immersió lingüística fins a fer-la fracassar. No ho farà amb lleis polítiques, si no per mitjà de sentències dels tribunals i el TC. Seran les associacions filo espanyolistes i d’ultra dreta, tipus Manos Límpias, o de ciutadans vinculats amb els extremistes dretans, els encarregats d’atacar per via judicial l’ensenyament del català a les escoles. I amb un país vençut per no assolir la independència, aquest tema serà prioritari, ja que caldrà afeblir  tant com sigui possible un dels principals símbols d’identitat, la llengua.

Qüestió 2: les institucions.

Els governs espanyols, sobretot els del PP, tenen clar que a Catalunya hi ha institucions “enemigues” d’Espanya. Per tant, per mitjà de denúncies als tribunals intentaran prohibir aquestes institucions, més encara si durant el procés s’han mostrat clarament a favor de la consulta i han impulsat accions en aquest sentit. També a nivell oficial i d’administració catalana, aniran a suprimir les que considerin que estan “doblades”, com ja ho han dit amb el Síndic de Greuges, el Servei Català de meteorologia, etc… El govern espanyol procurarà minimitzar el nombre d’institucions i les que quedin, a més a més, seran controlades des de Madrid.

Qüestió 3: l’economia i les infraestructures.

Si actualment l’economia de la Generalitat ja està sota el control del govern espanyol, res fa pensar que aquesta situació canviarà, ans al contrari, s’incrementarà de manera important fins a deixar sense marge de maniobra al govern català. Igualment, a nivell d’infraestructures, si actualment ja queden condicionades per la transferència de diners a la Generalitat, aquest apartat també restarà sota control rigorós del govern espanyol. Mai més Catalunya disposarà d’infraestructures que puguin suposar un perill a les espanyoles. L’aeroport del Prat perdrà protagonisme, els ports de Barcelona i Tarragona, acabaran per cedir part dels seus beneficis a altres ports deficitaris de la resta del territori espanyol, les autopistes continuaran sent de pagament a casa nostra, etc…, tot sota control i sota la decisió de les institucions espanyoles.

Qüestió 4: les institucions civils catalanes.

En aquest àmbit és on més es veurà l’acció repressora del govern espanyol. Entitats com Omnium, l’ANC i altres de semblants tindran els dies comptats. La persecució serà brutal i faran tot el què sigui necessari per desprestigiar els seus/ves líders i fins a acabar per prohibir-les. No seria d’estranyar que des de Madrid s’aprovessin lleis en que es limités la creació d’institucions que poguessin tenir una certa ideologia catalanista o, encara més, independentista.

Conclusió: tot i no entrar a fons en els temes plantejats, queda clar que continuar dintre d’Espanya, suposarà per als nostres interessos i objectius com a país, un retrocés important, amb objectius molt ben definits, que no seran altres que acabar a curt i mig termini amb el moviment pel dret a decidir, i a llarg termini, amb la llengua, la cultura, la societat civil catalana organitzada en institucions favorables i sotmetent el govern de la Generalitat a un control total per part dels governants de Madrid. Un futur per a Catalunya fosc, mediocre i d’empobriment cultural, lingüístic i de benestar. Potser només en el camp del sector empresarial es mantindran els suports, però únicament perquè aporten diners a Madrid i d’aquí es poden finançar molts interessos ubicats en territori espanyol i en comunitats autònomes on les subvencions són necessàries per mantenir-se en el poder.

Per tot plegat, o ens independitzem o que ningú s’estranyi del que vindrà desprès.

Josep Basart Pinatel·li
Professor, assessor i empresari. Ex-Alcalde de Calella

10/09/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s