Tanca Fotografia Planchart

El butlletí de Foto-Film Calella, ‘Portaveu’, de gener-febrer de 2015 porta una nota que anuncia el tancament d’un establiment emblemàtic de la ciutat, Fotografia Planchart. “Vaig a can Planchart”, va ser la frase més repetida per mi a casa els pares quan els avisava que anava a fer un encàrrec. La botiga de fotografia formava part de la meva rutina en els inicis professionals. Les meves fotos publicades a les revistes ‘El Nunci’ i ‘Repòrter’ van ser revelades al laboratori de can Planchart.

Primer en blanc i negre, després en color. Milers i milers de negatius que encara tinc arxivats a casa d’aquells anys de fotoperiodisme de proximitat, amb els sobres de can Planchart, van passar per les mans d’aquells germans, dels seus fills i dels dependents que han tingut al llarg dels anys. Ara feia anys que no hi duia cap rodet a revelar, perquè el camí era l’invers. Fotos digitals que portava en un pen per imprimir. Alguna foto carnet, un ull de peix per a l’iPhone i piles. La fotografia digital ha matat un sector que en el cas de Planchart ha fet mans i mànigues per adaptar-se i buscar nínxols de negoci. Àlbums digitals impresos, aparells de tota mena, quadres, mobiliari… Hi ha la idea instal·lada que les segones o terceres generacions d’una nissaga familiar són les que dilapiden el negoci. En el cas del Planchart que ha estat obert fins ara, al contrari. L’esforç del fill per mantenir i readaptar el negoci ha estat titànic.

Càmeres, material, negatius, còpies… sobres de can Planchart als calaixos i capses on guardo les fotos. És el bagul físic. Però el bagul dels records mental acumula molts moments, experiències, consultes… Estic molt agraït a la família Planchart. Com a client d’anys, la nota de ‘Portaveu’ provoca una certa tristesa. També com a calellenc, per la pèrdua d’un local emblemàtic del carrer Església.

Saül Gordillo
Periodista. www.saul.cat

14/02/2015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s