APPAC, anem tard

Fa anys que hauria d’existir una associació d’aquest tipus i fins el 2 de gener d’enguany no ha vist la llum. Anem tard, molt tard però ja hi som.

Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella (APPAC) neix de la necessitat. I una breu història ajuda a posar en context al lector. Fa 25 anys a Calella, totes les terres que una persona pogués mantenir en peu eren treballades per sembrar maduixers. Les muntanyes es tornaven negres durant l’època de la sembra ja que abans de cultivar les mates era necessari col·locar-hi plàstic negre per evitar el creixement de les males herbes. Al cap d’un mes aquell negre era puntejat en verd pels primers brots dels maduixers que es deixaven veure. Mesos més tard tot era verd fins que el vermell clar de les maduixes s’obria camí entre la vegetació.

Aquesta és la Calella del meu record de jove. Dotzenes de treballadors, arribats d’Andalusia, treballaven de valent per fer arribar l’or vermell del Maresme a les botigues de tots els pobles de Catalunya. Feina dura però dolça de resultat, quina contradicció.

La crisi va arribar amb la competència de Huelva. La qualitat no va poder competir en aquells moments contra el preu i aquell món agrari, el meu món, quasi es va acabar. La joventut va abandonar els camps i els camps van ser oblidats per quasi bé tothom. Per sort no tots varen abandonar el camp i uns quants, els herois, van resistir la temptació; els meus herois.

Amb aquest panorama, el Sindicat de Pagesos de Calella va perdre molta representativitat ja que molts del propietaris agraris no som pagesos professionals i per tant no podem formar part de les seves votacions ni decisions. I al mateix temps, els pagesos professionals són pocs en comparació al terreny agrari implicat, per això el buit de poder i la inexistència de representants al sector ha estat molt significativa.

Tot i així, l’esforç de persones a títol individual però sol·licitant millores col·lectives és admirable. Sense una organització al darrere han aconseguit petites fites però importants en el sector; des d’aquestes línies el més gran dels meus respectes.

Ara ja estem organitzats. Cada dia una mica millor. Utilitzem el WhatsApp i el e-mail com a base de comunicació. A través de les xarxes socials tindreu noticies nostres, volem fer sentir a tots els calellencs l’orgull de tenir un camp actiu, modern i connectat amb la seva gent i potencials clients.

Fins ara la nostra principal activitat ha estat donar-nos a conèixer a les diferents forces polítiques de Calella i l’organització interna. Actualment els nostres associats tenen finques que ocupen 551.000 m2. Volem ampliar-nos. Cap propietari agrari o pagès de Calella hauria de sentir-se exclòs. Som una organització sense ànim de lucre i la quota anual és molt assumible per qualsevol butxaca ja que és zero. Qui tingui interès en ampliar informació pot enviar-me un e-mail a: josep@jbyg.com

Us puc dir, amb la mà al cor, que em sento molt orgullós de tots els associats i us puc garantir que amb aquesta gent podem tornar a aixecar el sector.

Josep Busquets
President APPAC

@josepbusy
Cultivador de bytes, punts i herbes

30/03/2015

One thought on “APPAC, anem tard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s