Tindrem guinguetes a la platja de Calella el proper estiu?

L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Calella, ha presentat un projecte de noves guinguetes per a la platja de Calella que hauran de substituir les actuals. Aquest és un projecte que, si no vaig errat, havia de ser efectiu per enguany però que dificultats tècniques l’han endarrerit.

He tingut ocasió de veure el projecte i estar en una de les reunions que ha fet l’Ajuntament amb els actuals concessionaris. També he pogut copsar l’opinió d’alguns d’ells i la d’altres persones interessades o coneixedores de la nostra platja.

Uns anys enrere vaig ser regidor de l’Ajuntament i una de les tasques de responsabilitat era la platja de Calella. Vaig conèixer la problemàtica de les guinguetes i vam poder aconseguir (en aquell moment la competència era de l’Estat -Costes-) ampliar el perímetre i altres millores.

Evidentment, les guinguetes actuals no presenten les millors condicions que hom creu que ha de donar-se en una platja com la nostra. Per tant, estaríem d’acord que cal millorar-les.

Ara bé, aquí és on es presenten els meus dubtes. En aquests darrers 15 anys, ha canviat substancialment una part dels usuaris de la platja. Ja no tenim aquell turisme que emplenava les guinguetes i llogava hamaques i para-sols. Tampoc tenim aquell turisme de Barcelona o de les comarques interiors que venia a passar el dia a Calella –avui es queda a les noves platges de Barcelona o es queda entre Canet i Arenys on s’asseguren trobar aparcament al costat de mar i gratuït,i , un altre factor, la crisi econòmica que ha colpejat el consum. No oblidem que el tema aparcament vora la platja és essencial si volem turisme temporal.

Els meus dubtes estan en si a la Calella actual es poden donar les condicions per fer rendibles les noves guinguetes.

Segons el nou projecte, el cost de cada nova guingueta sobrepassa amb escreix els 200.000€. Cada nou adjudicatari guanyador del concurs de les noves guinguetes haurà de fer front a aquesta quantitat, i el període que tindrà per amortitzar serà de 13 anys. A aquesta quantitat s’hi haurà de sumar la quantitat anual que cada guingueta paga a l’ajuntament per temporada.

És a dir….. amortització + quota anual (cada guingueta paga diferent segons la seva ubicació) + més despeses generals = ????….. quant ha de facturar una guingueta anualment per ser rendible?

Una quantitat d’euros molt important pel que fa a qualsevol empresari que vulgui apostar per invertir en un espai públic, tota vegada que passats els 13 anys la guingueta passa a ser propietat de l’Ajuntament i l’empresari ha de tornar a licitar. Per tant, d’aquí 13 anys els nous licitadors tindran la guingueta muntada i només hauran de licitar per la quota anual.

Sembla ser que l’Ajuntament té previst reduir el nombre de guinguetes. Llavors, a la nostra platja, els nostres veïns i visitants o turistes hi trobaran els serveis necessaris?

Els nous licitadors, seran empresaris hotelers -actualment hi ha tres guinguetes que són el complement dels serveis que ofereix l’hotel-; res a dir llevat que una ofereix el famós tot inclòs destinat als seus clients (¡), o seran guinguetes destinades al públic en general ?

Si queden guinguetes per adjudicar, perquè cap empresari pugui o vulgui apostar per una inversió com aquesta, quedaran espais buits sense serveis ?

I si són molt poques, posem quatre les que avui potser podrien apostar per aquesta inversió, què farà llavors l’Ajuntament davant la imminència d’una nova temporada d’estiu?

Tinc entès que, amb el nou projecte, s’han de desmuntar totes les estructures actuals. Tindrà llavors l’Ajuntament capacitat i rapidesa d’execució per una solució provisional davant la nova temporada d’estiu? I si és així, quin cost li suposarà ?

Els ingressos que té la tresoreria de l’Ajuntament provinents dels espais públics de la platja, guinguetes i altres, serveixen per fer el manteniment que necessita aquesta. D’on traurà els recursos econòmics per fer-hi front si queden tants espais sense servei?

Són molts els dubtes que em genera aquest nou projecte i molta la preocupació per un espai tant vital com és la platja.

Un altre dubte, o millor preocupació, que fa temps que volta pel meu cap, Calella ha d’afrontar una reforma global de la façana marítima. Quan passeges per poblacions costaneres, t’adones que hem quedat molt endarrerits. Quan vaig acabar la meva gestió pública, vàrem redactar un avantprojecte de reforma de la façana marítima. En algun lloc ha d’estar. Si pot servir alguna idea, benvinguda sigui.

Jaume Planas Boschmonart
(ex-regidor de Serveis de l’Ajuntament de Calella)

04/05/2015

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s