Reflexions al voltant d’un vell router

Fa una setmana el router de Telefónica (ara Movistar) va dir prou i no ho va fer de cop i volta, va ser progressiu, va anar fallant durant uns dies, al llarg d’algunes hores al dia i cada vegada més sovint. Un aparell que feia més de 10 anys que estava operatiu, les 24 hores del dia. Últimament l’apagàvem alguna nit per allò que s’ha estès que la wifi és perjudicial i que es dorm millor, potser sí que és veritat i que funciona, però si el veí no desconnecta la wifi i veig el seu senyal a ple rendiment… Aixx, això seria un altre post.

El tècnic de Movistar en va portar el relleu natural, un router que fa exactament la mateixa funció però amb un disseny més atractiu. Al comentar-li que segur que no duraria tants anys em confirmava mig en broma mig en serio que “només faltaria, que l’empresa ha de seguir treballant” “que com a molt en durarà cinc”, és clar que és ben creïble aquesta resposta. Més de 10 anys d’un aparell electrònic/elèctric que ha estat funcionant 24 hores al dia i jo canviant el mòbil cada 2-3 anys… Impotència, ràbia, frustració, tonnnteria (?!?!!). Miro enrere i intento resumir-ho (justificar-ho) amb dos canvis destacats, a veure què us sembla:

  1. Els dispositius portàtils (smartphones, tauletes, minitauletes,…) evolucionen ràpid cap a una potència més alta (processadors, píxels, …). Tot menys la bateria. Els que teniu un Nokia sense connexió a Internet quant us dura la bateria?.
  1. Les actualitzacions d’aquestes màquines no allarguen més de 4 anys (en el cas més favorable) i tampoc se’n pot fer un reciclatge clar per tal d’afegir components, reparar, i seguir disposant de la mateixa màquina mínimament actualitzada a ple rendiment. Quanta gent coneixeu que no ha pogut actualitzar l’última versió de WhatsApp perquè no té l’última versió d’IOS o d’Android?.

Cada any es presenten un o varis dispositius que són la referència del sector, i que un cop presentats la resta de companyies aniran al darrera a mostrar el seu millor competidor. Al darrera hi ha tota una indústria dedicada a les apps mòbils, que estic segur que més d’un desenvolupador agrairia que les actualitzacions i noves versions d’IOS i Android fossin més espaiades en el temps i no els obligués a estar contínuament adaptant les seves apps a aquests petits, però costosos, canvis.

Aquest frenètic ritme, d’altra banda, no permet que tothom pugui pujar al carro de les noves tecnologies. M’explico: quan aquest vell router va entrar a casa volia dir que teníem wifi i connexió a Internet a casa i gent del nostre entorn no en tenia (perquè no volia, pel preu que havia de pagar, “perquè ja tinc internet a la feina”, pel que sigui, tot ben respectable) i van caldre uns anys d’adaptació i d’anar valorant que aquell “cost domèstic mensual” valia la pena tenir-lo a casa i fer-ne un ús privat. Doncs amb tota la voràgine de nous aparells i versions passa una mica el mateix: tot va molt ràpid per un elevat nombre d’usuaris que necessiten un ritme més pausat, per veure, per provar, per digerir i per finalment entrar. Els hardusers som molt pocs i en part ho som perquè la nostra feina ens ho demana.

És per això que el meu estimat router vintage es mereixia almenys un post i una reflexió personal en veu alta. Per mirar d’arribar a l’slow tech com alguns han arribat a l’slow food, necessitem aixecar el peu de l’accelerador i una vegada més això depèn de cadascú, perquè la indústria no ens acompanyarà en aquest camí. Un altre tema que lliga del tot amb la petita reflexió d’aquest post és el de la deixalla tecnològica, amb dades a la mà seria un tema molt interessant d’anàlisi. Anotat queda.

Jordi Verdura
Estratègia i comunicació en xarxes socials
www.jordiverdura.cat

20/07/2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s